2023. június 6., kedd

NEM FÉLNI


"Most találkozom vele, aki éppen úgy tudja, hogy jövök, mint én, hogy vár rám, vele, aki minden lépésének értelmét abban látja, hogy közelebb hozza hozzám, vele, aki minden idegen szemébe kutatva néz: hátha én vagyok, ha vonatba ül, azzal száll fel, hogy hátha várok rá bent, hall egy nevet, úgy érzi, hogy az enyém, hangot, s azt hiszi én vagyok, vele, végre találkozom ott a majorban, a fák alatt hever és vár, közben olvas, hogy az időt elüsse, mikor meglát, felkel és jön, kérdezés, szó nélkül jön, abban a pillanatban minden megoldódott. (...) Egészen nyugodt vagyok. Csepp szorongás sincs bennem. Először életemben nem félek." (Hamvas Béla)

 Talán ez, az utolsó mondat az, ami a legmagasabb dolog, amit az ember elérhet. NEM FÉLNI.
De mit is jelent nem félni? Ahhoz, hogy ezt megértsük, meg kell értsük, hogy mi is a félelem.

Ez a kép, ami a Symbolon nevű kártya egyik lapja, tökéletesen bemutatja, miről is van szó.

Egy férfi félelemmel eltelve menekül, hiszen háta mögött Meduszának, vagy más néven a Gorgónak alakja jelenik meg. Medusza fején kígyók vonaglanak és kezeivel kígyókat hajigál, amelyek villámokká változnak. Olyan rettenetes látványt nyújtarculata széles, kerek és dühtől torzított, tompa orral, szélesre vont szájjal, kiöltött nyelvvel, disznófogakkal s tágra meredt szemmel, hajfürtjei ércből vannak s kigyóktól átszőttek -. és akkora veszélyt hordoz magában, hogy a férfi nem képes elviselni és menekülni akar, hiszen tudja, ha szembenéz vele - kővé válik. Arca ijedt maszkká torzult - könnyen elképzelhető, hogy inkább feladja a menekülést, és az őrületbe merül, vagy másképpen kifejezve: az őrületbe menekül. 

De vajon tényleg így van-e? Vajon tényleg el kell-e menekülnünk a saját Gorgónk elől? Ma már a határozott válaszom: NEM. Aki soha nem néz szembe a saját Gorgójával vagy Gorgóival, azt Medusza egész életében üldözni fogja. És ne legyenek illúzióitok - soha nem fogja abba hagyni.

"...mint aki magányos úton halad
- a szíve fél, remeg -

s ha visszafordul: futni kezd
s többé nem állna meg,
mert tudja: mögötte iszonyú
ördög fut és liheg."

 (Coleridge: Rege a vén tengerészről)

De aki élete egy pontján úgy dönt, hogy legyőzi Meduszát - a saját félelmeit - , és levágja a fejét, az nyerni fog, pajzsán - akárcsak Perszeusz a mondában - , ott hordhatja a Gorgófőt és legyőzhetetlenné válik, DE: ez nem lesz egyszerű...

Látjátok mi ez? Igen, bizony, a FŐNIX, amint felszáll a hamvaiból. Alatta szétrombolt világ terül el, amelyből felszabadította magát. Csak akkor képes megszületni, ha egyetlen tégla sincs már a helyén. Csak miután a régi házat teljesen lebontották, lehet megépíteni helyére az újat. A metamorfózis mindig magában foglalja a régi letűnését, ami tulajdonképpen az új előfeltétele. A lélek számára ez a folyamat megújító erejű, az egó számára azonban nagyon is fájdalmas és destruktív.

 

"Sorsát csak az vetheti le, aki azt teljes egészében magára veszi. Alázat. Áldozat. Szolgálat. Türelem."  (Hamvas Béla)

És még egy: egyedül nem fog menni. A mondában Perszeusz kezébe Pallasz Athéné adja a saját pajzsát, amelyben megláthatja Meduszát anélkül, hogy kővé válna és a kardot, amellyel Perszeusz levághatja a Gorgó fejét. DE - és ez nagyon lényeges - : nem vágja le Perszeusz HELYETT Medusza fejét.

Sok férfitársam (egykori énemmel együtt) ezen a ponton abba a csapdába esik, hogy azt hiszi: a Gorgót elég csak ELÁSNI és onnantól kezdve Medusza NEM LÉTEZIK. Pedig de. És minél gyorsabban futsz, ő annál gyorsabban kúszik kígyótestével utánad.

Mikor több mint 13 évvel ezelőtt megismertem saját Pallasz Athénémet, igazi running man (menekülő ember) voltam. 

Folyamatosan újabb és újabb gödröket és csapdákat ástam a Gorgónak és rémülettel tapasztaltam, hogy ennek ellenére folyamatosan a nyomomban van.

Aztán jött Ő. A kezembe nyomott egy kardot és egy pajzsot, meggyújtotta a fáklyákat és beküldött, hogy nézzek szembe saját tükrömön keresztül és vívjak meg a Gorgóval. Sikerült. Ma Ő a társam és remélem életem végén az Ő arcát látom majd utoljára. Ő a legnagyobb jutalom az élettől.


Találjátok meg ti is a saját Pallasz Athénéteket és győzzétek le a saját, személyes Meduszátokat!

Jó vadászatot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése